Paineilmaputkisto

Paineilmaa sinne minne sitä tarvitaan

Paineilmaputkisto on helppo ja nopea asentaa. Asennus onnistuu yleensä myös itse tekemällä.

Alumiinista paineilmaputkistoa voisi ihmisessä verrata verisuonistoon. Siinä missä verisuonisto toimittaa verta tarvittaviin kohteisiin, toimittaa paineilmaputkisto paineilmaa sinne, missä sitä tarvitaan. Liian pienestä putkesta valmistettu putkisto ei välttämättä takaa riittävää ilmamäärää kohteeseen. Toisaalta liian suuresta putkesta tehdessä kustannukset nousevat. Kompressorin ollessa 15kW tai pienempi, 25 mm Aignep alumiini putkisto on riittävä. Putken halkaisijan kasvattaminen ei kuitenkaan riitä korvaamaan painesäiliötä, ylisuuren putken käyttäminen käytännössä lisää vain kustannuksia, sillä suuremmalla halkaisijalla oleva putki on kalliimpaa kuin pienempi.

Putkistoa verrattaessa verisuonistoon on helppo ymmärtää, että väärässä paikassa oleva suppeampi kohta aiheuttaa ongelmia myös paineilmaputkistossa, kuten verisuonistossakin. Paineilmaputkisto aiheuttaa aina hieman painehäviötä, alumiininen paineilmaputkisto muita vähemmän.

Alumiininen paineilmaputkistot kannattaa asentaa korjaamoille, maalaamoihin, tehdastuotantoon sekä muihin tiloihin kuten tehdashalleihin. Kun kokonaisuudesta löytyy kompressori, paineilmakuivain, linjasuodattimet, laadukkaat alumiiniputket, kunnolliset Aignepin paineilmaverkoston liittimet sekä tarvittaessa letkukela oikein asennettuna minkä päässä vielä vaikka mutteriväännin niin työnteko on helppoa ja vaivatonta. Mikään ei loju työskentelytilan lattialla ja paineilma liikkuu käyttöpisteelle vaivattomasti.

Materiaali

Paineilmaputkiston materiaalilla on muutakin merkitystä kuin hankintahinta tai ulkonäkö. Materiaali vaikuttaa virtausvastukseen, eli häviöön. Tämän vuoksi putkistoa ei kannata valmistaa mistä tahansa teräksestä.  Esimerkiksi sinkityssä teräsputkessa virtausvastus on suurempi kuin Aignep alumiiniputkessa. Koska alumiiniputkessa virtausvastus on vähäisempi, voi putken halkaisijat jättää pienemmiksi. Täten putkiston hintaa laskettaessa ei kokonaissummien erotus muodostukaan samankokoisten putkien metrihintaa vertailemalla. Lisäksi Aignep eloksoidusta alumiinista valmistetut putket ovat huomattavasti pitkäikäisemät kuin perinteiset rautateräsputkistot. Uusimistarve on Aignep alumiiniputkesta valmistetussa paineilmaputkistolla vähäisempi. Aignep paineilmaputkisto liittimet on erittäin vahvaa pinnoitettua messinkiä. Asennuksen jälkeen voit olla varma, ettei paineilmavuotoja tule.

Keveyden ansiosta Aignep alumiiniputkisto on monipuolisemmin asennettavissa ja yksi henkilö riittää asennukseen. Kevyemmän paineilmaputkiston voi asentaa esimerkiksi kaapelikiskoon sekä perinteisesti seinään tai kattoon.

Paineilmaputkiston materiaaleissa kannattaa kiinnittää huomio myös pitkäikäisyyteen. Sinkitty teräsputki on lyhytikäisempi kuin alumiiniputki, mikä vaikuttaa myös paineilman laatuun. Sinkityksestä huolimatta korroosio näivertää aikanaan teräsputkea, mikä sisäpuolisen korroosion yhteydessä tarkoittaa sitä, että putken sisäpuolelta irtoaa hiukkasia. Nämä epäpuhtaudet eivät kuulu hyvälaatuiseen paineilmaan.

Kompressorikaupasta löydät tarvittavat osat paineilmaputkiston asennukseen.

Katso paineilmaputkiston tarkempia teknisiä tietoja.

Verkoston rakentaminen ja huolto

Uudenmaan Painehuolto Oy on suunnitellut ja toteuttanut paineilmaverkostoja monenlaisiin kohteisiin. 20 vuoden kokemuksella paineilmasta, uskomme että voimme auttaa sinua rakentamaan juuri sellaisen verkoston kuin tarvitset tai voit olla yhteydessä meihin ja pyytämällä tarjousta paineilmaverkoston rakentamisesta.

Kerran kunnolla rakennuttu verkosto kestää vuosia ilman suurempia toimenpiteitä. Riippuen käytöstä, paineilmaverkosto on hyvä kartoittaa vuotojen varalta noin 4-6 vuoden välein. Jos vuotoja on päässyt syntymään esim. verkostoon johtuvan tärinän myötä, ne on hyvä tukkia huomatessa niin ei kirjaimellisesti puhalla rahaa taivaalle hukkaan energian kulutuksen kasvaessa. Teemme vuotokartoituksia käyttäen uusinta teknologiaa apuna ja näin voimme antaa takuun siitä että verkostossa ei ole meidän huoltotoimien jälkeen vuotoja. Voit tilata vuotokartoituksen ja lukea lisätietoja paineilmaverkoston vuotokartoituksesta Uudenmaan Painehuollon sivuilta.

Esimerkki paineilmavuodosta kustannusten muodossa:

  • Paineilman tuottamiseen käytetään 7 kW/m3/min, paineilmaverkoston paine on 7 bar ja verkosto on paineistettuna ympäri vuoden.
  1. Vuotokohdan halkaisija on 4mm, vuodon hinta vuodessa 3800€
  2. Vuotokohdan halkaisija on 8mm, vuodon hinta on vuodessa 14 400€

Katso informatiivisia videoita paineilman saralta Youtube-kanavaltamme.