Paineilmasäiliö

Paineilmasäiliö on oleellinen osa hyvin toimivaa paineilmajärjestelmää. Säiliö toimii paineilman akkuna, jolloin paine tasaantuu eikä kompressorin tarvitse tuottaa ilmaa koko ajan. Monet kompressorit tarvitsevat taukoja, ylikuumenemisen estämiseksi (esim. paineilmakompressori)

Paineilmasäiliön tehtävä

Paineilmasäiliö toimii ”akkuna”, johon varastoituu paineilmaa. Se on oleellinen ja tarpeellinen osa toimivaa paineilmajärjestelmää. Paineilmasäiliö vähentää kompressorin kuormitusta sallien kompressorille lepotaukoja. Lepotauot säästävät kompressoria vähentäen sen huoltokustannuksia. Kokonaisuuteen oikein mitoitettu paineilmasäiliö parantaa energiataloutta ja vähentää sähkönkulutusta.

Yleisesti saatetaan ajatella, että paineilmaverkoston toimivan riittävä säiliönä. Näin ei kuitenkaan ole, vaan hyvin toimiva paineilmajärjestelmä vaatii sekä kompressorin, että taloudellisuuden kannalta painesäiliön. Oikealla painesäiliön mitoituksella kompressorille luodaan energiataloudellisesti sekä huoltotarpeen mukaisesti optimaaliset käyntijaksot. Tällöin saavutetaan säästöä sekä huolto- että energiakustannuksista, tarvitsematta tinkiä paineilman laadusta tai määrästä.

Paineilmasäiliöiden materiaalit

Säiliöiden materiaaleiksi on valittavissa sinkittyjä, maalattuja sekä ruostumattomasta teräksestä valmistettuja paineilmasäiliöitä.

Robotin hitsaamilla saumoilla laadukkaista materiaaleista ja riittävällä seinämällä varustettu paineilmasäiliö on pitkäikäinen, kestävä ja turvallinen valinta. Säiliöitä on tarjolla niin pysty- kuin vaakamallisina, tilakäytön mukaan.

Paineilmasäiliön laadukkaista ja kestävistä materiaaleista huolimatta varusta paineilmasäiliö aina kuivaimella ja lauhdevedenpoistolla, jotta vesi ei pääse vahingoittamaan paineilmasäiliötä.

Viranomaismääräykset

Paineilmasäiliöiden kohdalla tulee huomioitava viranomaismääräykset. Säiliötä ei esimerkiksi saa korjata hitsaamalla, joten jo hankitusta paineilmasäiliöstä kannattaa pitää hyvä huoli rakentamalla paineilmaverkosto siten, ettei paineilmasäiliöt kuormitu turhaan esimerkiksi kosteuden tai epäpuhtauksien takia. Korkean paineen kuormittaman painesäiliön kestävyys heikkenee olennaisesti, mikäli korroosio pääsee heikentämään sitä. Korroosion nakertama paineilmasäiliö ovat iso turvallisuusriski räjähdysvaaran takia.

Paineilmasäiliöt Kompressorikaupasta

Kompressorikaupassa on tarjolla paineilmasäiliöitä, joiden tilavuudet ovat 50 ‑ 270 litraa. Säiliöiden tukeva rakenne ja laadukkaat materiaalit tekevät säiliöistä pitkäikäisiä. Paineluokka on Kompressorikaupan valikoimassa 11bar. On hyvä muistaa, että tarvittaessa enemmän ”akkua”,  kannattaa asentaa esimerkiksi 2kpl 270 litraista maalattua tai sinkittyä paineilmasäiliötä, koska silloin ei tarvitse suorittaa säiliöiden katsastusta, joka on erittäin kallis toimenpide.

Säiliöiden lisäksi toimivaan paineilmajärjestelmään on syytä harkita linjasuodattimien (1-2kpl) lisäämistä ja paineilmakuivainta. Kompressori, paineilmasäiliö, paineilmakuivain ja linjasuodattimet yhdessä takaavat korkealaatuisen paineilman lähtemisen, oikealla paineella, käyttöpisteelle.

Mikäli kaipaat tietoja säiliöiden yhdistämisestä tai paineilmajärjestelmän rakentamisesta, voit olla yhteydessä meihin ja me autamme! 

Katso lisää paineilmasäiliöiden teknisiä tietoja.

Youtube-Kanavaltamme voit katsoa informatiivisia videoita paineilman saralta.