Kompressorin valinta – Optimoi sijoituksesi!

Ruuvikompressori-BOGE-C-7-LDR-270l

Kompressorin valinta sopivaan käyttötarkoitukseen? Tämä on yksi useimmin meiltä kysytyistä kysymyksistä.

Valikoimastamme löytyvien ruuvikompressorin,  taajuusmuuttaja ruuvikompressorin, mäntäkompressorin, öljyttömän mäntäkompressorin ja scroll-kompressorin tehtävänä on luonnollisesti tuottaa paineilmaa, mutta jokaiselle on omanlaisensa optimaalinen käyttötarkoitus. Ilman tuotot ovat samoilla linjoilla ja hinnat eroavat toisistaan. Tämä aiheuttaa hieman päänvaivaa siihen että minkälaisen kompressorin sitä valitsee, kun ostohousut on jo jalassa ja sormia kihelmöi, mahdollisesti sitä on vielä lukenut interwebin ihmeellisestä maailmasta kymmenien asiantuntijoiden “faktaan perustuvan”-mielipiteen. Mutta nyt pitäisi päästä painamaan enteriä OSTO-napin kohdalla. Olo saattaa olla vielä epävarma ja sijoitus on kuitenkin aina sijoitus ja käytetylle valuutalle haluaa saada täyden vastineen. Tässä artikkelissa pyrimme vastaamaan kansankielellä, yksinkertaisesti ja niin että ne investointiin varatut eurot tuottaa parhaan mahdollisen paineilmatuoton, eikä eurot valu kirjaimellisesti ilmaan.

Faktat on faktoja ja nyt jätämme mielipiteet sosiaalisen median keskustelupalstoille. Kompressorin valinta – Optimoi sijoituksesi!

Ruuvikompressori

Ruuvikompressori-IES-SCB11-10-D-270-11kW

Ruuvikompressori (kuvassa BOGE C7LDR, 5,5kW, 10bar, kuivaimella ja 160l paineilmasäiliöllä, 400V) on kompressoreiden nykyaikaa. Ruuvikompressorin tekniikka on rakennettu, niin että paineilmaa voidaan tuottaa tasaisesti ja jatkuvasti. Kone ei ns. ota itseensä vaikka ruuvielementti olisi 24/7 liikkeessä. Kone ei rasitu, kuumene, räjähdä tai lähde kävelemään paikoiltaan kunhan muistat huolehtia kompressoritilan riittävästä ilmanvaihdosta. Saunan lauteille tästä laitteesta ei siis kaveria saa, mutta kun huolehtii riittävästä kompressoritilan ilmanpoistosta ja korvausilman saannista, ruuvi pyörii tyytyväisenä vuosia. Toki vuosien onnelliseen kanssakäymiseen tarvitsee suorittaa määräaikaishuollot ajallaan, mutta niinhän se kaipaa vanha Ford Taunus myös ja monesti vielä kuskikin öljynvaihdot ajallaan, että motti voi puksuttaa kilometrimittarin ympäri.

Öljyvoidellussa ruuvikompressorissa käytetään ruuvikompressoreille tarkoitettua öljyä koneiston voitelemiseen ja suojaamiseen. Ja kun koneessa on öljyä niin paineilman sekaan pääsee pienen pieniä öljypartikkeleita vaikka mitä kompurakauppiaat myyntipuheissaan väittäisivät. Tämä on huono asia esimerkiksi maalaamoissa joissa pieni öljyhitunen tulee mahdollisesti vaikuttamaan maalauksen lopputulokseen. Ellei sitten tee ns. camo-maalausta missä pieni sateenkaaren sävy ei ole niin justiinsa. Ratkaisuna paineilman partikkeleihin käytetään linjasuodattimia. 1-3 Linjasuodatinta kompressorin jälkeen tekee paineilmasta niin puhdasta että ukin perintö Corollan helmojen maalauksen lopputulos on ilo silmälle. Ja paineilmakuivain on tietysti oltava myös, että paineilmasta saadaan lauhdevesi kuivattua. Mennään paineilmakuivaimeen kuitenkin seuraavassa artikkelissa tarkemmin ja keskitytään nyt kompressorin valintaan.

Hyvä ruuvikompressori silloin kun…

Lyhyesti. Silloin kun paineilman tarve on tasaista ja jatkuvaa. Öljyvoideltu ruuvikone on kustannustehokkain tapa saada paineilmaa verkostoon ja lopullisille käyttöpisteille. Toimipisteitä minne suosittelemme näitä koneita ovat esim. maalaamot, 2 tekijän korjaamot tai isommat korjaamot missä paineilmalaitteet jatkuvassa käytössä, puusepän pajat ja tiloihin missä on paineilmaa käyttäviä teknisiä laitteita kuten savunpoisto, prässit yms. Huomioiden sen että partikkelit eivät vaaranna paineilman päätepisteessä haluttua lopputulosta. Joihinkin Elintarviketiloihin öljyvoideltu ruuvikone sopii silloin kun kompressorin huuhtelee ja korvaa kompressoriöljyn elintarvikeöljyllä. Tämä on yksi ratkaisu esim. maitoteollisuuden tarpeisiin. Linjasuodattimilla varmistetaan tässäkin tapauksessa partikkeleiden poistuminen paineilmasta. Pienet hiukkasmäärät elintarvikeöljyä ei ole terveydelle vaarallista. Emme silti suosittele elintarvikeöljyä nautittavaksi sisäisesti.

Kompressoreissa ilmoitetaan painetuotto l/min. Ruuvikompressoria hankkivalle on homma mennyt helpoksi kun painetuotto on oikeasti se mitä laitteen valmistaja ilmoittaa. Joku saattaa jo tietää, että mäntäkompressoreiden puolella tarvitsee välillä vähän helmitaulua avuksi oikean tuoton laskemiseen. Mikäli mäntäkompura kiinnostelee niin jatka lukemista ihan artikkelin loppuun niin ei sitten sulake kärähdä käyttäjältä,  kun asennat mäntäkoneen paikoilleen ja saat palkata talkoolaisia puhaltelemaan puuttuvat 30% paineilmatuotosta. (Älä oikeasti puhalla kompressoriin. Mielummin kättä taskuun ja uutta konetta.)

Numerot tiskiin!

Ainoa tapa saada oikea paineilma tarve selville on tutkia omien käyttölaitteiden vaatima paineilman tarve. Meillä on yli 20 vuoden kokemus paineilman parissa työskentelystä ja tuhansia myytyjä artikkeleita takana ja tiedämme erittäin suurella todennäköisyydellä toimittamastasi paineilmalaite-listastasi oikean kokoisen kompressorin tarpeesi, mutta voimme vain suositella kompressoria silloin kun faktat ei ole selvillä. Jos on sattunut käymään niin että manuaali teknisine tietoineen on sattunut katoamaan niin interwebsin aikakaudella ei muuta kun kaksisormijärjestelmä käyttöön ja Googlettamaan. Se mitä ei google kerro, ei todennäköisesti ole olemassa, poikkeuksena tietysti mittatilauksena valmistettavat erikoisalankoneet. Ruuvikoneissa tehon voi katsoa vaikka seuraavalla tavalla.

10bar paineella ruuvikompressori

kW = tuotto l/min

4kW = 510 l/min

5,5kW = 720l/min

7,5kW = 1000l/min

11kW = 1600l/min

15kw = 2000l/min
(yli 22kW tehoisissa alkaa taajuusmuuttaja kompressorista olla hyötyä)
22kW = 3700l/min

30kW = 4300l/min

37kW = 5000l/min

Vielä menin tuon “10bar paine” kirjoittamaan tuonne niin selvennän sen vielä lyhyesti. Yleisimmät paineilmalla toimivat laitteet vaativat 6-10bar:n paineen. Toki löytyy vielä useasti 13bar:n paineen vaativia laitteita, mutta niitä voi tiedustella meidän tilausvalikoimasta. Mikäli mielenkiinto heräsi paineen mittayksikköä kohtaan niin Wikipediasta löydät tiedonjanon sammuttavaa materiaalia.

Taajuusmuuttaja ruuvikompressori

Taajuusmuuttaja ruuvikompressorin hyödyt alkavat tulla esille kun kompressorin tehot alkavat nousta 22kW tasolle. Silloin taajuusmuuttaja ruuvikompressorin laajalla paneelin säätövalikoimalla on mahdollista saada aikaan merkittäviä säästöjä energian kulutuksessa. Valikoimamme BOGE taajuusmuuttaja ruuvikompressorit ovat Saksalaista taattua laatua ja ovat saaneet kiitosta verrattain hiljaisesta käyntiäänestä sekä kompaktista koosta.

Öljytön ruuvikompressori

Meidän tilausvalikoimasta on mahdollista saada myös öljyttömiä ruuvikoneita. Näitä käyttämällä riski öljyn joutumisesta paineilmaverkostoon on puhdas 0%!

Kompressorin tekniikka hieman muuttuu öljyvoidellusta ja 37kW-90kW tehoiset ovat ilmajäähdytteisinä ja 55kW-90kW sarjassa valikoima kasvaa vielä vesijäähdytteisillä laitteilla. Näistä voitte olla yhteydessä ja me kerromme tarpeisiinne sopivan laitteen.

En yhtään ihmettele myyntimiesten mainetta, kun taisin tuolla alussa mennä mainitsemaan että lyhyesti selvitän kompressorin valinta – kysymykseen liittyviä seikkoja ja nyt on jo pienen opuksen verran tekstiä ruuvikompressoreista. Siirrytään seuraavaan ja kiihdytetään vauhtia. Mäntäkompressorin valitset silloin kun…

 

 

Mäntäkompressori

 

paineilmakompressori-MEGA-AIR-MA-BI-90/330

Tämä on se minkä moni mieltää kompressoriksi. Mäntäkompura, Paineilmakompura, kompura. (kuvassa MEGA AIR MA BI 150/330, 2,2kW, 230V) Tällä laitteella on luonnollisesti monta kutsumanimeä. Kaikilla perinteisillä työskentelyyn käytettävillä työkaluilla on. Jokainen joka on käynyt korjaamossa sisällä muistaa hetken kun mäntäkompressori pärähtää käyntiin ja töräys sinappia meinaa kurkata pariin kertaan käänneltyjen kalsareiden puhtaalle puolelle ja tuo ääni kestää muutaman minuutin ja voi taas keskittyä kuuntelemaan korjaajan kustannusarviota tulevasta remontista. Siinä vaiheessa ei ole enää varma, että nostaako kylmää hikeä otsalle ajatus luottokortin limitin nostamisesta vai lämmin tunne ja tuoksu, säikähtämisen aiheuttamasta varsin luonnollisesta reaktiosta.

Hyvä mäntäkompressori on oikea valinta kun…

Tekniikaltaan ja käyttötarkoitukselta öljyvoideltu mäntäkompressori poikkeaa ruuvikoneesta melkoisesti. Ruuvikone on kehitetty jatkuvaan päivittäiseen käyttöön ja voi pyöriä 24/7 huoletta, mäntäkompressori on omimmillaan silloin kun paineilman tarve on ajoittaista, epäsäännöllistä, hetkittäistä tai paineilmalla käytetään vain vähän työkaluja. Sen takia mäntäkompressori on oiva valinta kotikäyttöön, hyvin varusteltuihin huolto-autoihin, yhden ihmisen työpajoihin tai työskentelytiloihin missä paineilmaa käytetään satunnaisen säännöllisesti huoltotehtävissä. 

Laadukas mäntäkompressori tekee luotettavasti paineilmaa ja on vuosia kestävä kompressori valinta, kunhan muistaa huoltaa laitteen. Ei ollenkaan hassumpi peli kyseessä. Kompressoriöljyn vaihtamisella ja ilmansuodattimen vaihtamisella/puhdistamisella pääsee jo todella mukaviin käyttötunteihin.

Plussat ja miinukset

Kompressorin valinta öljyvoidellun mäntäkompressorin suuntaan puoltaa pääsääntöisesti hinta. Mäntäkone on huokeamman hintainen verrattuna ruuvikoneisiin. Nyt jos otat kynän ja paperin, teet listan paineilman käyttötarkoituksesta ja paineilman käyttöajasta, vaikka viikko tasolla niin suosittelemme mäntäkompressoria jos todelliset (ei lasketa kompressorin virroissa olo aikaa vaan sitä aktuaalia aikaa kun käytät laitetta mikä toimii paineilmalla, esim. pulttipyssy) käyttötunnit ovat alle 10h/vko, öljyvoideltu mäntäkompressori on todennäköisesti oiva hankinta. Arviossa on toki muuttuvia tekijöitä ja parhaan lopputuloksen saamiseksi, suosittelemme konsultoimaan paineilma-alan ammattilaista. Me, Kompressorikauppana olemme yksi tällainen taho ja  vastaamme näihin kysymyksiin mielellämme.

Huomioithan paineilman tarvetta arvioidessasi, että mäntäkompressoreissa paineilman tuotto ilmaistaan monesti “imutuottona”. Tämä lukema on teoreettinen tuotto, joka voi olla jopa 30% suurempi kuin todellinen tuotto.  Esim. 300l/min on ilmoitettu imutuotto ja tämä on siis teoreettinen lukema. Oikea tuotto voi olla 210l/min. Tämä perustuu siihen että mäntäkompressori kuumenee käytössä ja tarvitsee tuotosta lepoaikaa. Käyttösuhde laadukkaalla mäntäkompressorilla on 70%. 70% ajasta pyörii ja sitten 30% kone lepää ja jäähtyy.  Tämän vuoksi on tärkeää, että kompressoriin on liitetty oikean kokoinen paineilmasäiliö, joka toimii “akkuna” paineilmalle. Sen aikaa kun kompressori lepää, paineilmasäiliöön tuotettu paineilma huolehtii käytön jatkuvuudesta. Tämän vuoksi emme suosittele öljyvoideltua mäntäkompressoria esim. useamman henkilön rengasliikkeisiin tai automaalaamoihin. Kone ei kerkeä levätä ja paineilman saanti käyttöpisteille katkeilee. Tosin katkonainen paineilma maaliruiskun käytössä tuo persoonallisia detaljeja maalauspintaan. Kokeile vaikka edullisella spray-maalipurkilla sipaista autallin ovi tummasta vaaleaksi. Tehtyä jälkeä kyllä tulee ja sillä pääsee internetin “tein itse ja säästin-sivuille”, mutta tasaista siitä ei kyllä tule.

Huomioithan lauhteenpoiston

Öljyvoidellun mäntäkompressorin käyttösuhteen takia, jos kompressori on jatkuvassa käytössä, laite kokee jatkuvaa lämpötilavaihtelua joka tuottaa paineilman sekaan kosteutta eli lauhdevettä. Kosteus ja paineilma on ihan toimiva yhdistelmä, kun kotona tekee kuplivaa vettä kuumana kesäpäivänä, mutta työskentelyyn paineilmalla toimivien laitteiden kanssa koituu ongelmia ennemmin tai myöhemmin. Ja tämä ei ole mikään mielipide-asia, eikä ns.fiftysixty, vaan ongelmia tulee aivan varmasti. Muutamia ihan valideja ratkaisuja on kosteudenpoistoon. Kuten automaattisen lauhteenpoistajan asentaminen mäntäkompressoriin, se pienentää kosteuden määrää, mutta ei poista sitä. Paineilmakuivaimen voi  myös asentaa, mutta ei sekään ratkaise ongelmaa. Loppujen lopuksi, Jos mäntäkompressori on niin kovalla käytöllä että verkostoon muodostuu jatkuvasti vettä, meidän suosittelema ratkaisu on investoiminen ruuvikompressoriin paineilmakuivaimella. 

Kertaus on opintojen äiti

Laadukasta öljyvoideltua mäntäkompressoria suosittelemme silloin kun paineilman tarve on satunnaista. Pieni yhden henkilön korjaamo, harrastetilat, huoltokäyttö valmistustiloissa, hyvin varustellut huolto-autot, kotikäyttöön.

 

Öljytön mäntäkompressori

Öljytön mäntäkompressori eroaa tekniikaltaan öljyvoidellusta versiosta. Silloin kun paineilman täytyy olla 100% öljytöntä, kompressorin valinta tehdään öljyttömän ruuvikompressorin ja öljyttömän mäntäkompressorin välillä. Tähän valintaan vaikuttavat samat asiat kuin öljyvoidellun ruuvikoneen ja mäntäkompuran välillä tehtävään valintaan. Isoja määriä paineilmaa tarvittaessa ruuvikone on parempi ja pienempiä määriä tarvittaessa suosittelemme öljytöntä mäntäkompressoria. Käyttösuhde saattaa olla öljyttömissä koneissa jopa täysi 100% (valikoimamme Gentilin Clinic 3/40 1,8kW, 230V) mikä tarkoittaa että koneen ei tarvitse levätä välillä, vaan se voi käydä jatkuvasti. Hieno puoli näissä on myös se, että öljytön kompressori on hiljainen verrattuna muihin kompressoreihin. Sijoittaminen työskentelytilaan tai kipsilevyseinän toiselle puolelle onnistuu siis mainiosti. Huoltoväli on pitkä ja huoltokustannukset ovat matalat öljyttömissä kompressoreissa.

Hyvä öljytön mäntäkompressori on oiva valinta mm. laboratorioissa, terveydenhuollon parissa, pieneen paineilman tarpeeseen tiloissa missä äänen tason tulee olla pieni, elintarviketeollisuuden pienissä tarpeissa, huolto tehtävissä, kun paineilman mukana ei saa tulla yhtään öljypartikkelia.

 

Kaiken kaikkiaan kompressorin valinta oikeaan käyttötarkoitukseen, oikealla teholla kannattaa tehdä huolellisesti!

Tässäkään tapauksessa ei “isompi” ole aina paras vaihtoehto. Ylimitoiteltulla teholla toimiva kompressori kuluttaa turhaan energiaa ja se näkyy käyttökustannuksissa. Sopiva kompressori sekä tekniikaltaan että koko luokaltaan optimoi investoinnin hyödyn. Toki kannattaa miettiä myös hieman tulevaisuutta hankintaa tehdessä. Mikäli paineilman tarve on mahdollisesti kasvamassa niin kannattaa se huomioida.

 

Kompressorikauppa.fi Sosiaalisessa mediassa

Teemme Youtube-kanavallemme paineilmaan liittyviä lyhyitä informatiivisia videoita ja löydät meidät myös Facebookista!

“Kompressorin valinta – optimoi sijoituksesi” artikkelissa mainitut tuotteet kompressorikauppa.fi: valikoimissa.

 

 

Seuraava artikkeli
Paineilmaverkostot – Paineilmaa turvallisesti
Avainsanat: hyvä kompressori, kompressori, mäntäkompressori, öljytön kompressori, paineilma, paineilmakompressori, ruuvikompressori, sopiva kompressori, taajuusmuuttaja kompressori, toimiva kompressori, uudenmaan painehuolto