Paineilmaverkostot – Paineilmaa turvallisesti

Paineilmaputki_Aignep_25mm

Paineilmaverkostot, nuo hämähäkinseittiä tai käsi kädessä Piiri,pieni, pyörii-leikin muodostamaa ympyrää muistuttava putkisto, joka kulkee seinän ja katon rajapinnassa. Yksinäinen putki, monesti sininen, joka on paineilman väri kiinteistöjen värihierarkiassa, huolehtii tarvittavan ilman kulkemisesta turvallisesti kompressorilta lopulliseen käyttöpisteeseen. Paineilmaverkostosta puhuttaessa, puhutaan koko ketjusta mikä käsittää myös kompressorin verkoston alkupäästä, aina sinne viimeiselle laitteelle mikä toimii paineilmalla, kuten pulttipyssy, ilmastoinnin räppänät, laitteiston huoltolaitteet ja laitteet jotka tarvitsevat paineilmaa toimiakseen.

Paineilmaverkostot jäävät yllättävän monelta toimijalta hieman vähälle huomiolle. Monesti käytetään letkuja ja muita “väliaikaisia” ratkaisuja paineilman toimittamiseen. Ja ei oteta huomioon turvallisuutta, käytännöllisyyttä ja tärkeimpänä asiana rahaa. Eurot, Massit, Hillot, Gillat, Markat, Oravannahat puhaltaa vuositasolla energiakustannuksina kirjaimellisesti käytössä olevaa valuuttaa ilmana taivaalle. Jokainen vuoto verkostossa lisää kompressorin käyntiä, huoltotarvetta, sähkönkulutusta, tuhlattuja Euroja. Teimme yhteistyössä kompressorivalmistajan kanssa laskelman josta ilmenee esimerkin kautta keskimääräisen kompressorin hukkakulutus muutettuina euroiksi. Mahdollisesti ilmana taivaalle puhallettuja euroja.

Kalkulaattori antoi seuraavanlaisen tuloksen.

Tuottamiseen käytetään 7kW/m3/min, paineilmaverkoston paine on 7bar ja verkosto on paineistettuna ympäri vuoden.

  • Vuotokohdan halkaisija on 1mm, vuodon hinta vuodessa on 225,00€
  • Vuotokohdan halkaisija on 2mm, vuodon hinta vuodessa on 900,00€
  • Vuotokohdan halkaisija on 4mm, vuodon hinta vuodessa on 3800,00€
  • Vuotokohdan halkaisija on 8mm, vuodon hinta vuodessa on 14400,00€

 

1mm halkaisijan vuoto voi tulla vaikka huonosti kiinnitetystä liittimestä. Jos käyttöpisteitä on isolla autokorjaamolla 15 kpl ja jokaisessa on 1mm vuoto, ne paikkaamalla saa jo jokusen pullan haettua iltapäiväkahveille. Suu makiana sitä korjaaja tekee työnsä hieman iloisemmalla mielellä ja tuloskin on parempi. Tai ainakin työssä viihtyvyys kasvaa ja hyvin pidetty henkilökunta on kiistatta yrityksen, kuin yrityksen kivijalka. Nyt laita vasemmalle kädelle vähän ilmaa ja oikealle kädelle esimerkin mukainen työviihtyvyys ja punnitse hieman painoja. Kumpaan panostat? Toki paikattujen vuotojen aiheuttaman säästön voi investoida minne tahansa. “pari kierrosta” golffia, uudet vanteet autoon, puolisolle muutama illallinen kivassa miljöössä (henkilökohtainen suosikki, kun päivät välillä venyy ja huomiota puolison suuntaan ei arkena aina muista antaa), uusi perhokalastussetti, näitä nyt riittää.

Paineilmaverkostot syytä suunnitella ja toteuttaa huolellisesti – vaikuttavat tekijät

Paineilmaverkostot vaativat hieman aikaa ja laskinta jo suunnitteluvaiheessa. Oikein mitoitettu putkisto toimii paineilmasäiliön kaltaisena “akkuna”. Vähentäen säiliön koon tarvetta (ei kuitenkaan korvaa säiliötä) ja näin säästäen tilaa. Mahdolliset tulevaisuuden tarpeet on syytä ottaa huomioon jo runkolinjaa suunnitellessa. 25mm halkaisijan alumiiniputki on kevyt, kestävä ja usein riittävä runkolinjaksi korjaamoilla, puusepän pajoilla, pienemmissä valmistustehtaissa ja kiinteistöissä missä paineilmaa pitää viedä pidempiä matkoja käyttöpisteelle. 76mm halkaisijan putki on isompiin tehtaisiin sopiva valinta ja tuolle välille löytyy kokoluokkia tarpeiden mukaan.

Putkiston materiaali voi olla sinkittyä teräsputkea tai nykyaikaisempaa alumiinia. Jossain on käytössä “putkistona” vielä kumiletkuakin ja saahan sitä silläkin paineilmaa perille, mutta kevyt ja kestävä alumiiniputki on enenevissä määrin nykyaikainen ratkaisu, kun suunnitellaan paineilmaverkostoa. Jos paineilmakuivain reistailee ja kosteutta pääsee putkistoon, niin sinkitty teräsputki korrosioituu vuosien saatossa helpommin kuin alumiininen. Näin metallihiukkasia irtoaa putkistosta ja pahimmassa skenaariossa hiukkaset aiheuttaa ongelmia käyttöpisteellä. Alumiiniputki on myös niin kevyttä (4m putki =1,2kg), että sen turvallinen kiinnittäminen voidaan tehdä vaikka hyvin kiinnitetyn kaapelikiskon alapuolelle. Tästä on syytä aina konsultoida vastuussa olevaa sähkömiestä. Alumiininen putkisto oikein kiinnitettynä ei liiku käytössä ja näin ollen ei vaaranna kaapelikiskon rakennetta. Putkien liitoksissa laadukkaat liittimet takaavat paineen pitävyyden.

Paineilmatarvikkeet

Tiivistämisen taito – paineilmaverkostot pitäviksi

Verkoston tiivistäminen tapahtuu automaattisesti, kun käyttää laadukkaita Aignepin putkiston liittimiä putkiston rakentamiseen. Lisänä tarpeen mukaan kierreliimaa ja kierreteippiä tulee käyttää tarpeen vaatiessa verkoston syötön kytkemiseen sekä jokaisella käyttöpisteellä käyttölaitetta liittäessä. Laadukkaat nipat kaipaavat tiivistämistä aina kun ei kumista tiivistettä ole itse nipassa. Aina. Hydraulikkaliittimiä käytettäessä liima ja teippi eivät ole oleellisia, mutta huomioida täytyy hydrauliikkaliittimien monesti moninkertainen hinta tavallisiin nippoihin ja liittimiin. Kierreliimaa käyttäessä on huomioitava liiman kuivumisaika ja teippiä käyttäessä teipin kiertosuunta. Jos liiman käytön jälkeen nostaa välittömästi paineet niin paine saattaa löytää vielä tiensä nippojen läpi ja jos teipin kiertää väärään suuntaan, teippi vaan rullaantuu auki eikä silloin tiivistä. Yksityiskohdat tässäkin asiassa ratkaisevat lopputuloksen toimivuuden.

Ammattilainen on aina ammattilainen

Me olemme vuosien aikana suunnitelleet ja rakentaneet paineilmaverkostoja elintarviketeollisuuteen, laboratorio olosuhteisiin, korjaamoihin, pieniin, niin kuin isoihin valmistustehtaisiin ja halleihin. Olemme toteuttaneet asiakkaan piirustusten mukaisia verkostoja ja olemme suunnitelleet asiakkaalle oikean paineen pitäviä ja oikean paineilma määrän tuottavia verkostoja. Asentajamme ovat myös aina “silmät ja korvat” auki työskennellessään ja kertovat oman näkemyksensä verkoston tehostamiseksi verkoston rakentamisen edistyessä. Asentajamme ovat myös oman alansa velhoja löytämään ratkaisun hankalimpaankin läpivientiin ja kiinnityshaasteeseen. Ammattilainen on aina ammattilainen!

Säästä oma erikoisosaamisesi liiketoimintasi kasvuun, kehittämiseen ja tehostamiseen, KYSY MEILTÄ, PAINEILMAN AMMATTILAISILTA TARJOUS PAINEILMAVERKOSTON TOTEUTTAMISEEN!
Paineilmaverkosto
Paineilmaputkiston alastulo

Olemassa olevat paineilmaverkostot kuntoon!

Teemme uusinta teknologiaa hyödyntäen paineilmaverkostojen vuotokartoituksia.

Asentajamme tulevat sovitusti paikalle ja toimintaa ei tarvitse keskeyttää, kun suoritamme vuotokartoituksen. Kuvaamme ja raportoimme jokaisen vuodon ja mahdollisuuksien mukaan paikkaamme vuodon viipymättä. Kattavamman vuotojen paikkauksen ajankohdan sovimme sellaiseen ajankohtaan kun paineilman voi katkaista. Yleensä tämä aika löytyy illalla tai viikonloppuna, riippuen asiakkaan paineilman tarpeesta. Vuotojen korjaamisen voi ajoittaa myös seuraavalle yleiselle huoltopäivälle ja monesti näin kannattaakin tehdä. Isommissa tehtaissa ja korkeissa tiloissa avuksi vuotojen korjaamiseen tarvitaan nostinta ja hieman tilaa ympärille. Samalla on myös helppo tehdä tarvittavia muutoksia verkostoon. Paineilmaa käyttävien laitteiden siirtäminen tai lisääminen jo olemassa olevaan verkostoon onnistuu meiltä sopimuksen mukaan.

Työskentelemme aina turvallisuuden ja asiakkaan mahdolliset tarpeet huomioiden, kuten suojapuvut ja maskit elintarviketeollisuuden tiloissa. 

Mikäli artikkeli herätti kysymyksiä paineilman saralta niin ota yhteyttä! Vastaamme mielellämme!

Seuraavassa artikkelissa pureudumme paineilman laatuun vaikuttaviin tekijöihin hieman tarkemmin.

Katso Youtube-kanavaltamme lyhyitä, informatiivisia videoita ja tykkää meistä Facebookissa niin saat uusimmat uutiset ja tarjoukset ensimmäisten joukossa!

 

 

Edellinen artikkeli
Kompressorin valinta – Optimoi sijoituksesi!